Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Motena oskrba s pitno vodo

JP Komunala Laško, obvešča vse uporabnike pitne vode na območju Sevc Udmata, Strmce in Modriča, da bo zaradi sanacije okvare na javnem vodovodu, motena oskrba s pitno vodo, dne 27.11.2019 od 11:00 ure do predvidoma 17:00 ure.

Za razumevanje se zahvaljujemo.vodovod-jpkl-01

Nova sodobna kombinirka – rovokopač (Laški bilten št.: 74/2019)

Komunala Laško je sredi letošnjega leta izvedla javno naročilo za dobavo novega gradbenega stroja rovokopača oz. kombinirke. Kot najugodnejši ponudnik je bilo izbrano podjetje TERRA JCB, d. o. o., iz Ljubljane. Vrednost naložbe je znašala 99.999 EUR brez DDV. Dobava je bila konec septembra, in sicer en mesec pred iztekom pogodbenega roka, kar omogoča, da se v zadnjih mesecih letošnjega leta s to novo pridobitvijo v lastni režiji opravi večino gradbenih del pri investicijskem vzdrževanju vodovodnega omrežja.

V ceni investicije je bila dobava novega rovokopača JCB 4CX SiteMaster Turbo ECO, z motorjem z močjo 80 KW in delovno prostornino 4.000 cm3 s petletnim splošnim garancijskim rokom oz. 3.000 delovnih ur, s »Powershift« menjalnikom, pogonom na vsa 4 kolesa (4x4) z možnostjo bočne vožnje (pasji hod), servo zavorami, teleskopsko kopalno roko, avtomatsko izravnavo sprednje odpiralne nakladalne žlice z nožem, viličarsko opremo, mehansko hitro spojko za menjavo orodij na kopalnem delu ter z »AEC - Joystick« komandami za nakladalni in kopalni del. Poleg standardne opreme ima rovokopač tudi nagibno planirno žlico in hidravlično kladivo. Gre za največji model “kombinirke”, ki je na trgu, in je rezultat izkušenj vodilnega proizvajalca rovokopačev. Poleg izredne zmogljivosti in učinkovitosti ga odlikujeta tudi udobna in varna uporaba. Tehnično dodelan pogonski motor in poseben filter goriva zmanjšuje izrabo motorja, podaljšuje njegov rok trajanja, odlikuje ga tudi nizka poraba goriva.

Komunala Laško je z nabavo nove kombinirke še dodatno razširila svoj avtostrojni vozni park. Z novo kombinirko se bodo izvajala investicijsko vzdrževalna dela na področju vodovodnega omrežja, javnih cest in javnih površin. Poleg tega pa bo kombinirka (poleg obstoječe) namenjena tudi za izvajanje nalog na področju zaščite in reševanja ter intervencijska in druga dela.

Tomaž Novak, direktor              

JCB 4CX
Nova kombinirka – rovokopač JCB 4CX

Manj sveč za več okolja 2019

Akcija Manj sveč za več okolja v sodelovanju s TV Krpan poteka letos že šesto leto in tudi letošnji ozaveščevalni film nagovarja k bolj preudarni rabi sveč, zlasti v teh prazničnih dneh okrog dneva spomina na mrtve oziromka vse svete.

Častni pokrovitelj akcije »Manj sveč za več okolja 2019« je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Med sodelujočimi so tudi letos otroci iz skupine Zajci Vrtca Laško.

Dostop do promocijskega videa:
https://www.youtube.com/watch?v=E2_gBXJ5UIU

MANJ SVEČ ZA VEČ OKOLJA

 

Novosti na področju ravnanja z odpadki (Laški bilten št.: 74/2019)

V preteklosti smo vse zbrane komunalne odpadke obdelali na sortirni napravi v sklopu zbirnega centra. Komunalni odpadki so se ločili na dve glavni frakciji, na t. i. lahko in težko frakcijo. Lahka frakcija je prvi fazi obdelave na sortirni liniji dobila klasifikacijo nekomunalnega odpadka, težka frakcija pa je obdržala klasifikacijo komunalnega odpadka.

S prvim julijem je stopil v veljavo nov cenik SIMBIA za obdelavo odpadkov. Največja sprememba, ki je vplivala na naše poslovanje, je bila dvig cene obdelave nekomunalnih odpadkov. Obdelovalec SIMBIO je ceno dvignil iz 87,03 EUR/t na 130,00 EUR/t. Zaradi dviga cene in s tem povezanega povišanja stroškov za obdelavo, je delovanje sortirne linije postalo nerentabilno. Zato od septembra dalje vse zbrane komunalne odpadke vozimo na obdelavo direktno na RCERO Bukovžlak pri Celju, kjer se odpadki obdelajo po ceni za komunalne odpadke (87,03 EUR/t). Da bi lahko cena za občane ostala nespremenjena in da bi bilo področje ravnanja z odpadki čimbolj smotrno in učinkovito, smo takoj pristopili k racionalizaciji in optimizaciji zbiranja in odvoza odpadkov, za kar računamo, da nam bo v nadaljevanju prineslo ustrezne prihranke, s katerimi bomo ublažili prehod na nov režim obratovanja.

Glede na vse opisane spremembe, naprošamo vse uporabnike komunalnih storitev, da odpadke ločujejo v skladu z veljavnimi navodili. Občasno namreč še vedno opažamo, da se ob individualnih posodah, predvsem pa pri skupinskih posodah ter tudi na pokopališčih in ekoloških otokih pojavljajo kosovni in drugi odpadki, ki niso primerni za prevzem. Teh odpadkov v sklopu rednega odvoza odpadkov v prihodnosti ne bomo več avtomatično odvažali, ampak bodo zaznane kršitve predhodno reševale pristojne inšpekcijske službe.
Novosti na ravnanju z odpadki1 Novosti na ravnanju z odpadki2
Novosti na ravnanju z odpadki3
Primeri kršitev napačnega odlaganja odpadkov

Pomembno navodilo za občane
Pred prepuščanjem odpadka na prevzemnih mestih se je najprej potrebno prepričati, če ta odpadek sploh sodi tja (spletna povezava za pomoč občanom: http://www.komunala-lasko.si/abecednik/). V kolikor se odpadek lahko odda, ga je potrebno predhodno volumsko zmanjšati (primer: škatlo pred odlaganjem ustrezno zložiti/sploščiti) in ga odložiti v namenski zabojnik. Vse ostale odpadke: kosovni odpadki (kavč, omara, stol, miza, okno, vzmetnica, cev za zalivanje idr.), avtomobilske gume, električna in elektronska oprema (računalnik, monitor, tv, telefon, mali gospodinjski aparati, igrače na baterije, varčne žarnice), bela tehnika (hladilnik, zamrzovalna skrinja, pralni stroj …), nevarni odpadki (jedilno olje, škropiva, barve in laki), biološko razgradljivi odpadki (večje količine pokošene trave, rezanega cvetja …), tekstil (obleke, čevlji, drug tekstil) z izjemo gradbenih odpadkov pa lahko občani brezplačno oddate na našem zbirnem centru.

Andrej Ilijevec              

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
f: 03 734 44 20
e: info(at)komunala-lasko.si

Kako do nas?

Uradne ure
Uprava:
Deponija:
delovniki 07:00 - 15:00
sreda 13:00 - 17:00
sobota 08:00 - 12:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca