Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Sanacija in ureditev cestnega odseka Povčeno-Zabrež

Na lokalni cesti Marija Gradec-Povčeno-Rimske Toplice je Javno podjetje Komunala Laško v sklopu investicijsko-vzdrževalnih del na občinskih cestah na odseku Povčeno-Zabrež pred asfaltiranjem izvedla pripravo cestišča v dolžini 449 m. Sanacija obstoječega makadamskega cestišča je bila izvedena z nasutjem in utrditvijo z novim gramozom. Asfaltiranje cestnega odseka z enoslojnim asfaltom debeline 6 cm je izvedlo podjetje REMONT d.d., Komunala Laško pa je s posebnim strojem na novo uredila bankine na obeh straneh cestišča.

ureditev odseka Povceno Zabrez

Zapora poti - Pot na Kobivjek

Javno podjetje Komunala Laško d.o.o., obvešča vse občane, da bo v sredo 10. julija 2024 med 7:30 in 16:00 uro, zaprta javna pot - Pot na Kobivjek pred odcepom Pot na Kobivjek 2, zaradi priklopa na kanalizacijsko omrežje.

Komunala Laško vljudno prosi občane za razumevanje.

Komunala Laško je prejemnica zlatega certifikata »Voda iz pipe« (Laški bilten št.: 102/2024)

Zbornica komunalnega gospodarstva Slovenije (ZKGS) je pred kratkim podelila zlate certifikate »Voda iz pipe«. Na dogodku, ki se ga je udeležilo več kot 60 gostov, so se udeleženci zbrali z namenom, da se spomnijo na pomembnost vode za življenje in na peto obletnico pobude podeljevanja certifikata.

Voda iz pipe Zlati certifikat 1
Prejemniki zlatega certifikata »Voda iz pipe«

Med prejemniki zlatega certifikata »Voda iz pipe« je bila tudi Komunala Laško, ki je bila že pred petimi leti med prvimi prejemniki certifikata. S strani Komunale Laško sta se podelitve udeležila direktor podjetja Tomaž Novak in vodja dejavnosti vzdrževanja vodovoda Ivan Verbovšek.

Voda iz pipe Zlati certifikat 2
Ivan Verbovšek in Tomaž Novak

Med gosti dogodka so bili predstavniki Ministrstva za zdravje – državna sekretarka Eva Vodnik in Martin Kavka iz Sektorja za varovanje zdravja na Direktoratu za javno zdravje, klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj ter predstavnika organizacij, ki sta imetnici certifikata in sta predstavila primere dobrih praks – ravnatelj OŠ Janeza Puharja Kranj - Center Klemen Markelj in Jernej Osterman iz Austria Trend Hotels Ljubljana.

Z gosti je nekaj misli o vrednosti vode delila tudi klimatologinja, pionirka raziskovanja vpliva podnebnih sprememb in redna profesorica na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Lučka Kajfež Bogataj in med drugim predstavila pomen vode z različnih vidikov: »Voda je življenje, preživetje, vreme in podnebje, zdravje, hrana, varnost, biodiverziteta, gozd, nevarnost, denar, gospodarska rast, energija, plovba, lepota, človekova pravica, vojna, povezovanje in naša izbira.« Predavateljica je omenila, da napovedi spremembe temperatur zraka in padavin do konca stoletja kažejo na premik sušne meje visoko proti severu in med drugim poudarila: »Voda je temelj našega življenja in razvoja. Potrebe človeštva po vodi naraščajo. Zaradi podnebnih sprememb bo vode primanjkovalo. Spremeniti moramo svoj odnos do vode.«

Slovenija ima številne vodne vire in se po količini in kakovosti vode uvršča v sam evropski vrh. Čeprav imamo zdravo in kakovostno pitno vodo, ki si jo enostavno lahko natočimo iz pipe, mnogi raje posegajo po predpakirani vodi, to je po vodi v plastenkah in drugi embalaži, s katero dodatno obremenjujemo okolje. V podjetjih in drugih organizacijah je pogosta praksa, da na sestankih, srečanjih in drugih dogodkih ponujajo predpakirano vodo ali imajo v svojih prostorih avtomate s predpakirano vodo. ZKGS želi širiti zavedanje, da je pitje kakovostne vode iz pipe bolj zdravo in okolju prijaznejše kot poseganje po predpakirani vodi in da pitje pitne vode iz pipe postane vsakodnevna praksa v organizacijah ter prva izbira zagotavljanja vode pri organizaciji dogodkov.

Mednarodni komunalni sejem IFAT (Laški bilten št.: 102/2024)

V prvi polovici meseca maja je na sejemskem prizorišču Messe v Münchnu potekal mednarodni sejem IFAT, ki je znan kot vodilni svetovni sejem komunalne opreme in okoljske tehnologije, ki se ponaša z mednarodno prisotnostjo in velikim številom razstavljavcev ter obiskovalcev z vseh koncev in krajev sveta. Sejem v Münchnu se odvija vsako drugo leto. Na njem je več kot 3.100 razstavljavcev z vsega sveta na površini 300.000 m2 predstavljalo strategije in rešitve, nove tehnologije ter izdelke in pionirske inovacije za trajnostno upravljanje virov. Na sejmu je bilo prisotno tudi veliko strokovnjakov iz slovenskih podjetij. Sejem je obiskovalcem nudil priložnosti, da se seznanijo z najnovejšimi tehnologijami na področju vodnega gospodarstva, ravnanja z odpadnimi vodami, odpadki in surovinami. Na njem si je bilo moč ogledati področja proizvodnje vode, razsoljevanja morske vode, čiščenja vode in odpadne vode, distribucije vode in kanalizacije, zaščite obale in poplav, odstranjevanja in recikliranja odpadkov, proizvodnje energije iz odpadnih materialov, čiščenja ulic, sanacije onesnaženih območij in obdelave tal, čiščenje izpušnih plinov in izpušnega zraka, zmanjšanje hrupa in zvočna izolacija, merjenje, nadzor in laboratorijska tehnologija ter prenos znanosti, raziskav in tehnologije.

Komunalni sejem IFAT 2024

Letošnjega sejma so se v organizaciji lokalne turistične agencije MM Tours udeležili predstavniki operativno tehničnega dela osebja iz osmih slovenskih komunal (Komunala Laško, Zagorje, Sevnica, Slovenske Konjice, Ribnica, Komunalno stanovanjsko podjetje Litija in Center za ravnanje z odpadki Zasavje) ter si ogledali komunalno opremo in tehnološke rešitve na področju ravnanja z odpadki, oskrbe s pitno vodo in vzdrževanja javne infrastrukture.

Komunaliada 2024 - Krško

V soboto, 8.6.2024 so se v Krškem odvijale 38. komunalne igre, kjer smo izmed 72 komunal osvojili 2 kolajni. V teku sta 3. mesto dosegla Ula in Dejan. V polaganju kanalizacije pa so prav tako 3. mesto dosegli Ivan, Jože in Matej. Skupno je Komunala Laško v delovnih tekmovanjih osvojila 5 mesto.

Čestitke vsem.
komunaliada24

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
e: info(at)komunala-lasko.si

Uradne ure
Uprava:

Zbirni center
:
delovniki 07:00 - 15:00

torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca