Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Naprodaj osebno vozila Škoda Oktavia

Prodamo osebno vozilo Škoda Octavia letnik 2004, prevoženih 183.000 km.

Vozilo je neregistrirano, klimatska naprava je v okvari, turbo v okvari, potrebna večja popravila.

Vozilo ni tehnično izpravno!

Vse informacije in ponudbe na:
tel št.: 03 734 44 00 ali eletronski naslov: info(at)komunala-lasko.si

Ponudbe zbiramo do 04.03.2024
skoda2

skoda3

skoda4

Novo električno vozilo (Laški bilten št.: 100/2024)

Komunala Laško je v sklopu investicij nabave osnovnih sredstev v letu 2023 meseca novembra pridobila novo manjše električno vozilo za vzdrževanje javnih površin. Gre za manjše poltovorno vozilo francoskega proizvajalca GOUPiL. Vozilo z oznako G4 ima električni pogon nazivne moči 10 kw, zaradi svoje dolžine 3,6 m in širine 1,2 m pa je okretnejše od standardnih poltovornih vozil. Na vozilu je nameščen hidravlični prekucni keson, ki ima nosilnost 900 kilogramov.

Lani smo imeli v mesecu na testiranju in poskusnem obratovanju identično vozilo. Glede na dobre izkušnje in uporabnost vozila pa je bila za tem sprejeta tudi odločitev o nabavi. Vozilo se bo v glavnem uporabljalo pri rednem čiščenju javnih površin, čiščenju košev za odpadke in ekoloških otokov, skupinskih zbirnih mest za odpadke ter avtobusnih postajališč.

Do sedaj se je to delo opravljalo dva- do trikrat tedensko, včasih tudi manj, odvisno od razpoložljivosti delovne sile. Z uvedbo novega sistema pa se bo na ta način delo izvajalo vsakodnevno. S tem želimo zagotoviti večjo kakovost urejenosti javnih površin. Dela bodo potekala predvsem na območju javnih površin Laškega in Rimskih Toplic.

                                Marko Klinar
 
Novo elektricno vozilo
Novo električno vozilo GOUPiL G4

Odpadki ob cestah (Laški bilten št.: 100/2024)

Odlaganje odpadkov oz. smetenje ob cestah je resen problem v mnogih lokalnih skupnostih. Gre namreč za nelegalno oz. divje odlaganje smeti, ki ima lahko za posledico resne okoljske težave. Večinoma gre v teh primerih za metanje raznih pločevink, plastenk, PVC vrečk in drugih odpadkov iz vozil na cesto oz. obcestni svet, od koder se ti odpadki tudi s pomočjo vetra nekontrolirano raznašajo po okoliških zemljiščih. Najbolj so izpostavljene regionalne ceste v upravljanju države, po katerih se podnevi in tudi ponoči izvaja največ prometa. Organiziranega čiščenja s strani države pa je na tem področju malo ali skoraj nič, kar pomeni, da je tudi to bolj ali manj prepuščeno lokalnim skupnostim.

Ne zaležejo pa niti vsakoletne čistilne akcije, niti urejen in dobro organiziran sistem ločenega zbiranja odpadkov. Po mnenju direktorja Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijana Zupanca glede smetenja ob cestah ne bi bilo nič bolje tudi ob uvedbi napovedanega kavcijskega sistema, saj manjši delež populacije predstavljajo tudi t. i. »packi«, ki bodo to najverjetneje ostali še naprej. Sicer pa velika večina preostale populacije k sreči odgovorno ravna z odpadki. Za rešitev te problematike bi bila potrebna tudi bolj restriktivna zakonodaja, ki bi kršiteljem za nespoštovanje predpisov nalagala višje kazni. Boljše rezultate pa bi lahko dosegli tudi z večjim nadzorom vsaj najbolj izpostavljenih lokacij cestnih odsekov. Na območjih, kjer je opaženo pogosto nelegalno odlaganje odpadkov, bi bilo potrebno namestiti dodatne opozorilne table z resnim opozorilom za kršitelje. Zaradi jasnih pristojnosti pa vse te naloge bolj ali manj zadevajo državo, ki bi lahko v ta namen izvajala posebne kampanje za ozaveščanje javnosti o škodljivih učinkih nelegalnega odlaganja odpadkov ter spodbujanje odgovornega ravnanja z odpadki, a zaenkrat resnih aktivnosti na celotnem področju ravnanja z odpadki še ni bilo zaznati.

V občini Laško vsako leto odgovorno pristopimo k reševanju te problematike in tako bo tudi letos s strani Občine Laško, Komunale Laško in STIK-a Laško v spomladanskem terminu organizirana čistilna akcija »Zloščimo zlato Laško 2024«, ki bo 16. marca 2024. Akcija se bo letos izvedla prej kot v preteklem letu, saj je potrebno prehiteti vegetacijo, da s svojo rastjo ne preraste odpadkov. V okviru priprav za čim bolj učinkovito izvedbo akcije naprošamo vse občane, da svoja opažanja glede divjih odlagališč odpadkov ob cestah in na drugih lokacijah sporočijo organizatorjem akcije preko enotnega elektronskega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

                                Tomaž Novak, direktor

Odpadki ob cestah 1
Odlagališče odpadkov za avtobusno postajo ob regionalni cesti


Odpadki ob cestah 2
Odvrženi odpadki ob regionalni cesti

Trajnostno ravnanje z odpadki in pitje vode iz pipe (Laški bilten št.: 99/2023)

V okviru skupne pobude slovenskih komunalnih podjetij »Skupaj za boljšo družbo«, ki poteka pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije, si v komunalnih podjetjih med drugim prizadevamo, da bi našim občanom čim bolj približali področje trajnostnega ravnanja z odpadki in jih spodbujali k pitju vode iz pipe.

Odpadek ni tisto, česar ne potrebujemo več, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Ko namreč zavržemo določen izdelek, zavržemo tudi vse vire, ki so bili porabljeni v njegovem življenjskem ciklu. Ponovna uporaba ni zgolj enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari, miselnost in življenjska filozofija. Kar je za nekoga odpadno, je za drugega uporabno.

Hierarhija ravnanja z odpadki

V okviru prizadevanj za zmanjševanje količin uporabljene plastike lahko z majhnimi koraki pridemo do velikih rezultatov. Za začetek je pomembno, da se pri vsakodnevnem življenju uporabljajo tiste stvari, ki jih imamo pri sebi, za kar vsaj enkrat na leto počistimo shrambe ter pregledamo omare. V njih se zagotovo skrivajo stvari in predmeti, ki jih lahko znova uporabimo, nekatere tudi večkrat. Pri tem smo pozorni, da izberemo steklenice, bidone in trajnostne skodelice za kavo. Če je le mogoče, se pri pitju pijač izogibajmo plastični embalaži, slamicam ter drugim plastičnim pripomočkom za enkratno uporabo ter raje izberimo tiste za večkratno. Če je le mogoče, kupujmo izdelke v »rinfuzi« in shranjujemo hrano v embalaži za večkratno uporabo. Predvsem pa je pomembno, da za vsakodnevno uživanje vode, pijemo vodo iz pipe, saj se premalo zavedamo, kako dobra in zdrava je voda iz pipe.

skoljka smetnjak 2m

Komunala Laško je tudi med prvimi 30 podjetji v državi, ki je prejela certifikat »Voda iz pipe«. Laško vodo pa krasi tudi laskavo priznanje za najbolj okusno vodo v Sloveniji.

                                Tomaž Novak, direktor

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
e: info(at)komunala-lasko.si

Uradne ure
Uprava:

Zbirni center
:
delovniki 07:00 - 15:00

torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca