Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Trajnostno ravnanje z odpadki in pitje vode iz pipe (Laški bilten št.: 99/2023)

V okviru skupne pobude slovenskih komunalnih podjetij »Skupaj za boljšo družbo«, ki poteka pod okriljem Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije, si v komunalnih podjetjih med drugim prizadevamo, da bi našim občanom čim bolj približali področje trajnostnega ravnanja z odpadki in jih spodbujali k pitju vode iz pipe.

Odpadek ni tisto, česar ne potrebujemo več, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Ko namreč zavržemo določen izdelek, zavržemo tudi vse vire, ki so bili porabljeni v njegovem življenjskem ciklu. Ponovna uporaba ni zgolj enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari, miselnost in življenjska filozofija. Kar je za nekoga odpadno, je za drugega uporabno.

Hierarhija ravnanja z odpadki

V okviru prizadevanj za zmanjševanje količin uporabljene plastike lahko z majhnimi koraki pridemo do velikih rezultatov. Za začetek je pomembno, da se pri vsakodnevnem življenju uporabljajo tiste stvari, ki jih imamo pri sebi, za kar vsaj enkrat na leto počistimo shrambe ter pregledamo omare. V njih se zagotovo skrivajo stvari in predmeti, ki jih lahko znova uporabimo, nekatere tudi večkrat. Pri tem smo pozorni, da izberemo steklenice, bidone in trajnostne skodelice za kavo. Če je le mogoče, se pri pitju pijač izogibajmo plastični embalaži, slamicam ter drugim plastičnim pripomočkom za enkratno uporabo ter raje izberimo tiste za večkratno. Če je le mogoče, kupujmo izdelke v »rinfuzi« in shranjujemo hrano v embalaži za večkratno uporabo. Predvsem pa je pomembno, da za vsakodnevno uživanje vode, pijemo vodo iz pipe, saj se premalo zavedamo, kako dobra in zdrava je voda iz pipe.

skoljka smetnjak 2m

Komunala Laško je tudi med prvimi 30 podjetji v državi, ki je prejela certifikat »Voda iz pipe«. Laško vodo pa krasi tudi laskavo priznanje za najbolj okusno vodo v Sloveniji.

                                Tomaž Novak, direktor

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
e: info(at)komunala-lasko.si

Uradne ure
Uprava:

Zbirni center
:
delovniki 07:00 - 15:00

torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Trajnostno ravnanje z odpadki in pitje vode iz pipe (Laški bilten št.: 99/2023)