Komunala Laško d.o.o. - Skupaj z vami in za vas odgovorno do okolja

jarse-logo  
 
  BV Certification-ISO 14001BV ISOBV ISO-2

Odpadki ob cestah (Laški bilten št.: 100/2024)

Odlaganje odpadkov oz. smetenje ob cestah je resen problem v mnogih lokalnih skupnostih. Gre namreč za nelegalno oz. divje odlaganje smeti, ki ima lahko za posledico resne okoljske težave. Večinoma gre v teh primerih za metanje raznih pločevink, plastenk, PVC vrečk in drugih odpadkov iz vozil na cesto oz. obcestni svet, od koder se ti odpadki tudi s pomočjo vetra nekontrolirano raznašajo po okoliških zemljiščih. Najbolj so izpostavljene regionalne ceste v upravljanju države, po katerih se podnevi in tudi ponoči izvaja največ prometa. Organiziranega čiščenja s strani države pa je na tem področju malo ali skoraj nič, kar pomeni, da je tudi to bolj ali manj prepuščeno lokalnim skupnostim.

Ne zaležejo pa niti vsakoletne čistilne akcije, niti urejen in dobro organiziran sistem ločenega zbiranja odpadkov. Po mnenju direktorja Zbornice komunalnega gospodarstva Sebastijana Zupanca glede smetenja ob cestah ne bi bilo nič bolje tudi ob uvedbi napovedanega kavcijskega sistema, saj manjši delež populacije predstavljajo tudi t. i. »packi«, ki bodo to najverjetneje ostali še naprej. Sicer pa velika večina preostale populacije k sreči odgovorno ravna z odpadki. Za rešitev te problematike bi bila potrebna tudi bolj restriktivna zakonodaja, ki bi kršiteljem za nespoštovanje predpisov nalagala višje kazni. Boljše rezultate pa bi lahko dosegli tudi z večjim nadzorom vsaj najbolj izpostavljenih lokacij cestnih odsekov. Na območjih, kjer je opaženo pogosto nelegalno odlaganje odpadkov, bi bilo potrebno namestiti dodatne opozorilne table z resnim opozorilom za kršitelje. Zaradi jasnih pristojnosti pa vse te naloge bolj ali manj zadevajo državo, ki bi lahko v ta namen izvajala posebne kampanje za ozaveščanje javnosti o škodljivih učinkih nelegalnega odlaganja odpadkov ter spodbujanje odgovornega ravnanja z odpadki, a zaenkrat resnih aktivnosti na celotnem področju ravnanja z odpadki še ni bilo zaznati.

V občini Laško vsako leto odgovorno pristopimo k reševanju te problematike in tako bo tudi letos s strani Občine Laško, Komunale Laško in STIK-a Laško v spomladanskem terminu organizirana čistilna akcija »Zloščimo zlato Laško 2024«, ki bo 16. marca 2024. Akcija se bo letos izvedla prej kot v preteklem letu, saj je potrebno prehiteti vegetacijo, da s svojo rastjo ne preraste odpadkov. V okviru priprav za čim bolj učinkovito izvedbo akcije naprošamo vse občane, da svoja opažanja glede divjih odlagališč odpadkov ob cestah in na drugih lokacijah sporočijo organizatorjem akcije preko enotnega elektronskega naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

                                Tomaž Novak, direktor

Odpadki ob cestah 1
Odlagališče odpadkov za avtobusno postajo ob regionalni cesti


Odpadki ob cestah 2
Odvrženi odpadki ob regionalni cesti

Komunala Laško d.o.o.
Podšmihel 1e
3270 Laško
t: 03 734 44 00
e: info(at)komunala-lasko.si

Uradne ure
Uprava:

Zbirni center
:
delovniki 07:00 - 15:00

torek in petek 09:00 - 15:00
sreda in četrtek
14:00 - 20:00
sobota 08:00 - 14:00

Pripombe, predloge, pohvale
nam lahko posredujete preko e-obrazca

Komunala Laško d.o.o. Obvestila Obvestila Odpadki ob cestah (Laški bilten št.: 100/2024)